Een tiental Tibetanen had dankzij het dakenproject ook ruim een jaar werk …
Projecten in Tibetaanse vluchtelingenkampen
Een van onze grootste projecten heeft plaats gevonden in het vluchtelingenkamp Tashiling in Pokhara. Met hulp van Zwitserland waren hier in 1962 honderd woningen neergezet op een onvruchtbaar stuk grond aan de rand van Pokhara. Door de tand des tijd waren de golfplaten daken lek geraakt, de houten dragers van het dak aangevreten, kortom de woningen waren in de moessonperiode bijna onbewoonbaar. Men vroeg de Stichting Madat Nepal om hulp. Onze contactpersonen waren Dolma Tsering en haar vriendin de non Anila.
Het ging onze krachten en financiële middelen ver te boven. Maar dankzij een bijdrage van 50.000 gulden van de NCDO en heel veel geld van wereldwinkels en particulieren konden we dit ‘dakenproject’ toch op ons nemen en tot een goed einde brengen. Het kostte in totaal 160.000 gulden. Gert van Batenburg, een Nederlandse aannemer uit Amersfoort, begeleidde het project. Dankzij hem en de Nepalese aannemer Adhikari, werd alles in goede banen geleid. Een tiental Tibetanen had dankzij dit project ook ruim een jaar werk. Alle daken werden afgebroken, als ook de bovenste delen van de muren en de hoeken van de rijen huizen. Op de hoeken kwamen betonnen kolommen te staan. De muren werden een halve meter opgehoogd en daarop kwam een betonnen dak te liggen.
Een ander probleem in het vluchtelingenkamp had ook met wateroverlast te maken. Bij hevige regenval werden de straten kolkende watermassa’s en een groot deel van de woningen had wateroverlast. Daarom hebben we door het kamp een afwateringsgoot laten aanleggen.
Het nijpende tekort aan drinkwater in het kamp was ook een probleem. We hebben getracht dit op te lossen door te boren naar water dat zich op 80 tot 90 meter diepte onder het kamp zou moeten bevinden. Drie boringen mislukten omdat de ondergrond bestond uit rolkeien, zilt en holle ruimten. Het kamp lag op het einde van een morene. Door het plaatsen van drinkwater tanks hebben we het probleem toch gedeeltelijk kunnen oplossen. De bewoners van het kamp kregen daarmee voldoende buffer en zij hebben zelf gezorgd voor verbetering van het waterleidingnet en de installatie van een zandfiltratietank. Hierdoor kunnen ze het door de gemeente aangevoerde water van slechte kwaliteit ontdoen van vuil en bacterieën. In Paljoring, een ander Tibetaans kamp, dat in het centrum van Pokhara ligt, hebben we wel een geslaagde boring kunnen uitvoeren, zodat dit kamp nu van meer dan voldoende water is voorzien. Zie ook drinkwater.
Een groep Tibetanen heeft ongeveer vijftien jaar sieraden gemaakt voor de Stichting Madat Nepal Handel. Dit kwam in 2015 tot een einde omdat deze productie niet kon concurreren met de goedkope Chinese sieraden.
We hebben een Tibetaans restaurant van startgeld voorzien. De beginjaren waren moeilijk, vlak na de opening is er namelijk ook een groot fastfood restaurant aan de overzijde van de weg geopend. Pas na de verhuizing naar het centrale deel van Pokhara, waar ze tegelijkertijd ook begonnen met het produceren van kwaliteitsnoedels, kunnen we dit project geslaagd noemen.