Afgeronde en beëindigde projecten
In de afgelopen 27 jaar hebben we vele projecten afgerond, anderen hebben we na verloop van tijd beëindigd. De hier vermelde projecten zijn grotere en kleine projecten naast onze onderwijs- en gezondheidsprojecten.
Afgerond zijn de projecten:
- De ondersteuning van de bedelaars in Bodhnath, lees verder …
- Het aanbrengen van 105 daken op de lekkende huizen van Tibetanen in het vluchtelingenkamp Tashiling in Pokhara, lees verder …
- Het Tibetaanse vluchtelingen opvangcentrum, het ‘first arrival centre’ zoals ze dat zelf noemden, hebben we geholpen met o.a. matrassen, dekens, kleding en vooral schoenen, lees verder …
- Sinds 2010 hebben we een centrum voor de opvang van jongens die lijden aan spierdystrofie ondersteund. In 2010 waren er in de dagopvang acht jongens, in 2019 waren er nog maar drie in leven, in 2021 is het centrum opgehouden te bestaan. Onder begeleiding van een tekenleraar hebben zij leren schilderen. In Nederland is er enkele malen een expositie geweest van hun schilderijen.
- Het sponsoren van een studentenbibliotheek.
- Het financieren van een voorlichtingsproject voor vrouwen op het gebied van geboortebeperking.
- Drinkwaterproject bij Dumche. Bij de tempel in Dumche komen elk jaar duizenden mensen om een puja te doen. Er was geen goed drinkwater aanwezig, alleen water uit de rivier. We hebben van een nabij gelegen bron water via een flexibele leiding naar de tempel kunnen leiden. Er kwam een pink dikke straal water uit, genoeg voor de priesters en de mensen die geen water hadden meegenomen.
- Bibliotheek klooster Kampaling. In het kleine klooster van het Tibetaanse vluchtelingenkamp Kampaling bevonden zich 115 handgeschreven Tibetaanse boeken, enkele eeuwen oud, en op de vlucht meegenomen uit Tibet. De teksten hebben betrekking op de Kajur en worden gedurende een maand per jaar hardop voorgelezen. De meeste boeken waren flink aangetast door de vraat van insecten. We hebben dit armoedige klooster geholpen aan tabletten die zuurstof absorberen. De boeken werden hermetisch afgesloten verpakt in plastic, tezamen met deze tabletten. Het heeft gewerkt.
- Doofstommenproject. In 2000 hebben we een project gefinancierd waarbij acht doofstomme jongens en meisjes opgeleid zijn tot pottenbakker, de opleiding duurde negen maanden. Na deze periode konden ze in vaste dienst komen bij de pottenbakker van Madat Nepal Handel. Een jongen haakte echter direct af omdat zijn familie hem op het land nodig had. De meisjes, die allemaal in de huwbare leeftijd zaten, vertrokken in de loop van drie jaar, evenals op het laatst, de tweede jongen. Hoewel de opleiding geslaagd was, hadden we beter kunnen inzetten op oudere, reeds gehuwde doofstommen.
- Licht in de Gompa. Het dak van de Gompa in Thulo Parsel was op kosten van een van de begunstigers van Madat Nepal vernieuwd. De prachtige muurschilderingen bleven zo gespaard tegen wateroverlast. Een kleine groep jongens kreeg er les in een opleiding tot lama. Dat moesten ze na schooltijd doen en omdat het al om 6 uur donker wordt, was dat maar beperkt mogelijk. We hebben de gompa van een zonnepaneel voorzien.
- Naar de religieuze plek Narathan (Vishnu), waar eens per jaar een grote jaarmarkt wordt gehouden en duizenden mensen komen, hebben we een rubberen waterleiding laten aanleggen vanaf een bron.
Sommige kleine projecten hebben we na verloop van tijd beëindigd:
- De ondersteuning van culturele tradities in Bhaktapur, zoals de families van de maskermakers en de Nama Durga dansers.
- Een geitenproject in ward 9 van Thulo Parsel. Vrouwen van een vrouwengroep kregen elk een grote zwangere geit. Van de geboren geitjes moesten ze volgens onze afspraak een vrouwtjes geit doorgeven aan een andere vrouw. Dit project is niet volgens opzet gelukt, omdat er geen geiten doorgegeven werden aan andere vrouwen. Het project vond plaats tijdens de Mao-rebellen periode, waardoor we het project niet konden volgen en bijsturen.
- Ondersteuning vrouwenproject in Bhaktapur. Van de donatie werd lesmateriaal aangeschaft op het gebied van geboortebeperking, veilige seks en het verzorgen van baby’s. De trainsters gaven les op kleine fabrieken of werkplaatsen, waar veel vrouwen werkten.
- Health post Dharmakirti klooster in Kathmandu. Vijf jaar hebben we de health post van het nonnenklooster voorzien van een jaarlijkse bijdrage van 400 euro voor de aanschaf van medicijnen en verbandmiddelen. De artsen die de post enkele uren per week bemanden, deden dit gratis. In 2000 hebben we voor de ouderen in dit klooster een oog- en tandkamp georganiseerd. De artsen die deelnamen deden dit gratis.
- In 2001 hebben we op verzoek van de abdis van het Dharmakirti nonnenklooster, een gezondheidskamp gehouden in Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha, lees verder …